zondag 2 december 2007

Hertha's beslissing

Mientje was echt helemaal onderste boven van de brief van Kees.
Hoe ……..hoe kon iemand zo ….zo’n brief schrijven. En dan ook vragen of ze ......op wilde schieten met het terug sturen van die papieren.
Ze kon er niet over uit. Hertha was heel kalm gebleven maar die wist het verhaal al uit haar hoofd. Maar bij Mientje was het zeer rauw op haar dak gevallen. Dat Kees zich zo had laten gaan terwijl zijn vrouw ziek was en net een kind had gekregen. Ze was echt woedend geweest en nog.

“Moeder luister”had Hertha gezegd. Toen had ze verteld wat plannen waren. Hertha was na de eerste schrik er eigenlijk al van doordrongen haar huwelijk niet een echt succes was. Ze had laatste jaren echt het gevoel gehad, dat ze regel recht langs elkaar heel leefde, ze had ook gedacht dat het van haar heimwee kwam en echt alle zeilen bij gezet, om het toch nog goed te laten gaan. Voor haar gevoel was dat wel een beetje gelukt, nadat Pauline vast in huis gekomen was. Ze had iets meer tijd gekregen en Kees was in die tijd ook veel vrolijker. Toen was ze zwanger van Johanna geworden en de heimwee sloeg weer toe. Ze was toen hals over kop vertrokken op advies van de dokter en dat sombere gevoel ging over toen hier voor de deur stond. Na de bevalling merkte ze dat ze gewoon niet beter wilde worden omdat ze anders weer terug moest. Toen Mientje over het kamertje begon kreeg ze het gevoel dat het goed was en dat ze hier kon blijven, dat ze niet meer terug hoefde. Ook had ze gezien hoe Adriaan met Willemijn omging en Mientje met Joop dat leek niks op de relatie die zij met Kees gehad had. Ja de eerste jaren van haar huwelijk wel, maar toen was alles nog zo nieuw. Ja en toen de plannen van het winkeltje kwamen toen wist ze eigelijk zeker dat ze niet terug wilde. Dat Kees wilde scheiden kwam wel onverwacht maar zo hoefde zij geen beslissing te nemen…… Alleen dat Kees met Pauline……… dat had haar erg van streek gemaakt. Pauline was 5 toen Hertha in Canada kwam wonen en was bijna altijd bij hun over de vloer gekomen. Ze had met Pieter en Geertje gespeeld het was eigenlijk een beetje een grotere zus voor hun geweest.
Ze was nu bijna 18 Kees was wel 20 jaar ouder. Daar had Hertha zich het drukste om gemaakt en ook hoe moest ze het dat de kinderen en haar Moeder en Vader moest vertellen. Dat was nu gebeurt en Joop was ook flink uit zijn dak gegaan. En dat was nog zacht uitgedrukt.Mientje Had hem nog nooit zo kwaad gezien......Hij had gezegd dat hij hem hoogst persoonlijk ging halen. Maar toen en iedereen een beetje van de schrik bekomen was. Had Joop haar geholpen met het ondertekenen van de brieven om afstand van haar huwelijk te doen Ook de claim aan geld voor de kinderen hadden ze met elkaar gewikt en gewogen. Hertha had Kees een brief geschreven dat ze er van onderste boven was, maar dat ze met de scheiding akkoord ging en hij in alle geval de vader van de kinderen was en dat, dat ook zijn verantwoording was. Ook had ze een lijstje met persoonlijke spulletjes die ze graag wilde hebben opgeschreven en dat ze verder niet moeilijk zou doen. Het was een zeer zakelijke brief geworden. Mientje had hem mogen lezen. En nu was Hertha al de brieven op de post aan het doen.
Ze hadden berekend dat de baby bij Pauline al bijna geboren zou moeten zijn , maar dat was hun zorg niet meer. Hoewel het wel een half broertje of zusje van de kinderen was....

Mientje ging thee zetten Hertha zou zo wel terug zijn. Ze dacht dat ze de deur al gehoord had.
Hertha kwam de keuken binnen met een gezicht van “zo dat was dat”
“Moeder, ik was nog even langs het winkeltje gegaan en de spullen uit het huis van tante Anna, heeft Adriaan in de winkel gezet…… en het begint echt op een winkel te lijken. Gaat u morgen even mee kijken??? En nu lust ik thee.”Hertha plofte op een stoel.
“Kind…… kind….een beetje rustig.”schudde Mientje het hoofd.” Die winkel hoeft toch morgen nog niet open”.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Hertha is veel te aardig voor die Kees ik had hem eem poot uitgedraaid.
gr.Toos

Anoniem zei

leuk weer hoor Joke. Wacht in spanning hoe het verder gaat.
gr Lenie

Tine zei

Goed van Hertha!
Nu kan ze haar leven weer in eigen hand nemen!!
gr. Tine

Oud- Leeuwenstein

Oud- Leeuwenstein