zondag 23 maart 2008

Op passen!

Mientje stond voor het raam te kijken toen Pieter en Geertje hun moeder uitstonden te zwaaien. “Dag Moeder leuke dagen hoor en wij zullen wel lief zijn”riep Pieter haar na. Mientje moest er wel om lachen dat beloofde wat twee voorbeeldige kinderen de eerste dagen.
Het had nog wel wat voeten in de aarde gehad voor dat Hertha weg zou gaan.
Joop was alles behalve enthousiast geweest. Hij scheen af en toe te vergeten dat ze al 38 was en al meer als twaalf jaar een zelfstandig huishouden had geleid. Ook had hij telkens gezegd dat ze hier mee te kennen gaf dat ze wel verder met Martin zou willen dus datje met dit soort acties moest oppassen."de Kat op het spek binden "noemde Joop het. Maar Hertha verzekerde Joop dat ze dat helemaal niet wist en Martin ook niet en dat ze echt als een vriendin en niet als zijn vriendin mee ging en dat ze eigenlijk totaal nog niet aan een relatie toe was. Zeker niet naar dat bezoek van Kees laatst want ze had toch niet het gevoel van dat ze echt van hem los was. Ze had op zich wel heel stoer hem gezegd hoe ze er overdacht maar dat was ook omdat ze eigenlijk nog zo ontzettend kwaad op hem was dat hij het met Pauline had aangelegd. Ze had ook Martin verteld van het bezoek van Kees en hoe haar gevoel daar bij was. Toen Martin s`avonds kwam vragen of ze mee ging had hij haar en Joop er van overtuigd dat hij met dit reisje geen oneerbare dingen in zijn hoofd had en dat hij het alleen heel leuk vond om haar een stukje Parijs te laten zien en de familie waar hij was op gegroeid. Juist omdat ze zoveel nare dingen had mee gemaakt laatste maanden en dit een leuke verassing zou zijn een paar dagen Parijs. Joop was door de uitlatingen van Martin wel gerust gesteld en Hertha had toen toch ingestemd en nu waren ze dan vertokken en al uit zicht. Mientje stond nog steeds voor het raam te kijken in het niets. “Mientje ……Mientje…. wat ben je toch een dromer schiet eens op zo komt je werk vandaag niet klaar ”
Beneden in de tuin waren Pim en Joop bezig met het tuin hek. Adriaan had een lading Chinees hout gekregen en hij wist niet wat hij er mee aan moest. Om dat het bamboe hout is en je er eigenlijk weinig mee kan. Maar voor een tuinhek is het werkelijk perfect vond Joop. Het was zo goed als klaar maar het moet nog geschilderd worden en de kleur gaf nu problemen. Joop wilde het groen verven maar Mientje dacht dat wit wel mooi zou zijn. Het gevolg nog geen verf op het hek. Maar het zag er wel erg mooi uit vond Mientje. Volgende week als ze met Robertha en tante Anna naar de grote voorjaarsbazaar gingen zou ze graszaad mee brengen. In het voor stuk zouden ze dan gras zaaien dan kon daar het droogrek staan als ze was hadden. In de rest van de tuin zouden ze wat groente zetten. Zo hadden ze voor de tuin al een hele bestemming. Hè Mientje had er zin in. Robertha had naar nicht Jo geschreven en ze zouden met de trein weer naar Arnhem gaan. Ze konden nu hier op de trein stappen het station was net klaar ze hoefde niet meer eerst naar Den Haag maar konden op loopafstand op de Hofplein lijn stappen. Plotseling werd Mientje opgeschrikt door de stemmen van de kinderen. Mientje haastte zich naar de veranda om te zien wat er aan de hand was. In de tuin stond Kees ze had het kunnen weten. “Waarom ben u nu pas gekomen “vroeg Pieter en Mientje hoorde aan zijn stem dat hij eigenlijk wel een beetje boos was. “Ja ik wilde wel eerder maar…..”zei Kees. Pieter viel hem in de rede “U had het beloofd vader en beloofd is beloofd”.
“Roepen jullie je moeder eens”zei Kees die niet van plan was om in discussie met zijn zoon te gaan. “Moeder is er niet die is met Martin naar Parijs en ze brengt wat voor ons mee”zei Geertje. “Martin……eh wie is Martin, en is dat wel verantwoord”zei Kees. Mientje voelde het bloed naar haar wangen stijgen “Verantwoord, wat dacht hij wel, weken niks van zich laten horen en dan nog vertellen wat verantwoord was! Kalm blijven Mientje niet je hoofd verliezen , waar was Joop in hemelsnaam ”Mientje boog zich voorover en keek de tuin in. “Oh…… Kees ik wist niet dat jij er was” zei ze “Je treft het niet Hertha is er niet, maar we hadden je ook al vèèèèèèl eerder verwacht , nietwaar Pieter”.
Nu was het Kees die van kleur verschoot “Ik wilde…. wel maar… er kwam van alles tussen …enne…….ik wilde eigenlijk de kinderen een middag mee te nemen” stotterde Kees “Nou…eh.”zei Mientje waar is Joop toch dacht ze.
“Ja… zie je…….we zouden zo met de kinderen weg gaan naar Tante Anna….. enne die rekent echt op ons en we wisten niet dat je kwam, maar ik wil wel een kopje thee zetten, dan kan je in die tussen tijd met de kinderen praten, maar ze kunnen niet met je mee nu, we wisten toch ook niet dat je kwam” zei Mientje en dat laatste kwam er erg krachtig uit. Gelukkig hoorde ze nu de stemmen van Joop en Pim die aan de andere kant van het huis dichter bij kwamen. Met trillende knieën ging Mientje de keuken binnen om de ketel voor het theewater op te zetten. "Waarom kwam die Kees net nu "dacht Mientje. Joop nu beneden in de tuin, zo dat ze niet bang hoefde te wezen dat er iets met de kinderen zou gebeuren.

1 opmerking:

Toos zei

Je blijft me verbazen Joke het is wel heel leuk je verhaal en ook je hekje ziet er gaaf uit
Gr Toos

Oud- Leeuwenstein

Oud- Leeuwenstein