maandag 12 mei 2008

De inbreker ( slot)

….hij drukte de klink naar beneden en drukte zachtjes tegen de deur.
Maar de deur bleef dicht hij drukte harder….maar wat er ook gebeurde er was geen beweging in te krijgen. In de kamer was het even hele maal stil……..
Maar Pim draaide zich met en ruk om en deed de voordeur open en liep vliegensvlug naar buiten, gevolgd door Joop
“Sta….of ik schiet…”hoorde ze Pim roepen….weer was het even stil “Nee…..Nee ..niet schieten.”klonk nu een benepen mannen stem.
“Dat is die man die vanmiddag met tante Anna hier was, ik herken hem aan zijn stem”zie Mientje tegen Robertha,
“Brengen jullie is een touw hier “riep Joop.
Een touw waar haalde ze die zo gauw vandaan. Mientje en Robertha liepen alle twee hun eigen slaap kamer in. Mientje vond een riem van Joop zijn broek en een paar bretels daar kan je ook wel iemand mee vast binden. En Robertha had het koord van de gordijnen die ze nog niet genaaid had “dat is hopelijk ook wel goed”zie ze tegen Mientje en ze gingen samen de trap af. De voordeur stond nog open , in de tuin stond een ladder naar het raam van de kamer, Joop had de man tegen de muur gedrukt en hield zijn handen op de rug vast terwijl Pim de man onder schot hield. “Goed zo Mientje geef mij naar vlug die riem dan bind ik die handen even vast” zei Joop. De man stond te trillen als een rietje en leek totaal niet op de keurige heer van vanmiddag.
“Zo buur,aan het boeven vangen, verhip dat is mijn ladder die daar tegen de gevel staat” het was Adriaan die kwam aangelopen van de overkant.
“Ik was wakker geworden van het lawaai, kan ik helpen, hè is dat niet die man die van middag met dat rijtuig kwam?”’Joop was inmiddels klaar en had de handen van de man op zijn rug vast gemaakt met zijn riem. Pim had het geweer laten zakken maar bleef op zijn hoeden en toen de man een beweging maakte richtte hij gelijk weer. “Wat… gaan ….jullie ..met mij doen “stotterde man.
“Ik zou hem in de WC sluiten, ik pak de fiets wel en haal de veldwachter”opperde Adriaan. “Prima idee “ vond Joop en pakte de man bij zijn arm om hem in de schuur in de WC op te sluiten.

“Nee …..nee niet de veldwachter ….als u even wil luisteren …ik kan alles uitleggen….”sprak de man gehaast. “O ja ….dan moet je dat toch maar heel snel doen…, want Adriaan gaat nu zijn fiets halen”zei Joop dreigend. De man begon trillend zijn verhaal te vertellen. Hij werkte bij de rechtbank als klerk . Ze hadden van uit Amerika de echtheid verklaring van dat schilderij toegestuurd gekregen. Dit moest gebracht worden naar Juffrouw Anna, omdat die het schilderij voor gedane diensten als gift gekregen had. Hij had die middag het document aan haar moeten overhandigen. Onder de lijst van het schilderij zat een briefje waar op stond dat het een verloving`s geschenk was voor de vrouw van notaris J. en omdat het daarom het buiten het huwelijk viel kwam het niet toe aan de schuldeisers. De klerk die zelf ook grote gok schulden had, was die middag opgewacht voor hij naar tante Anna ging door die zelfde schuldeisers. Ze hadden in de krant gelezen van het schilderij en als hij hun het schilderij leverde met certificaat zou hij van al zijn schulden zijn verlost. ”Zo………zo…..zo” zei Joop na denkend..”ik denk Adriaan dat je toch maar je fiets moet gaan halen want als er zulke mensen bij de rechtbank werken, dan weet ik niet waar we heen moeten met onze rechtstaat, dus als jij de veldwachter uit zijn bed wil halen, dan mag deze heer fijn wachten op de WC.”

Adriaan fietste naar het dorp en Pim en Joop sloten de man in de WC ze schoven de werkbank voor de deur en nog een aantal zware dingen zo dat ontsnappen niet mogelijk was. Pim ruimde het jachtgeweer weer in de kast en lachte “Er zat niet eens een kogel in. “ De man zat te jengelen in de WC en probeerde Joop zijn aandacht weer te trekken. “Mijnheer……mijnheer in mijn zak zit dat certificaat, haalt uw het er uit voor dat die veldwachter komt..ik heb …ook vrouw…..en kinderen…enne dan …..was het …een gewone inbraak..zie uw” bedelde hij. Joop schudde zijn hoofd. “De veldwachter zal zo dat certificaat uit je zak halen en dat je vrouw en kinderen heb, had je eerder moeten bedenken. ……. Vrouw wat dacht je, zou je niet eens een kopje koffie zetten ,we moeten toch wachten op de veldwachter en van slapen komt voorlopig niks “zei Joop tegen Mientje.

Hertha en Pieter kwamen nu ook de schuur in lopen. “Spannend hè Opa wij hebben staan kijken door het raam van de dakkapel, moeder en ik waren wakker geworden, maar Geertje en Johanna slapen nog en dat is toch niks voor meisjes, gaat die nam nu de gevangenis in?” vroeg Pieter
Joop begon te lachen “Vast wel knul, want daar horen boeven en nu gaan we eerst naar wat drinken, en straks als het licht is zullen we Tante Anna vertellen wat er allemaal gebeurt is die zal ook wel op gelucht zijn”. Buiten hoorde ze Adriaan en de veldwachter die zijn arrestant kwam ophalen.”Knap stukje werk, een inbreker betrappen, tijdens zijn werk zou ik de plaats van het delict even kunnen zien” waren de woorden van de veldwachter toen hij binnen stapte. “En waar is de arrestant?”
“Op de WC, veldwachter en hij kan vast niet door het hartje van de deur”zei Pietertje die alles geweldig vond en een kleur van opwinding had.
“Dat is een mooie plaats, dan hoeft hij het niet van angst in zijn broek te doen “zei de veldwachter en iedereen brulde van het lachen.
“Toch ben ik bang dat hij, het wel in zijn broek doet, want ik heb zijn handen nog vast op zijn rug zitten”zei Joop droog. De tranen rolde nu echt over ieders wangen, alleen uit de WC klonk nog het zielige gejammer. Toen ieder een was uitgelachen en de veldwachter in de kamer had gekeken werd de man uit het WC gehaald en nadat de veldwachter het certificaat uit de zak van de man had gehaald en aan Joop had overhandigd, werd hij geboeid mee genomen door de veldwachter.

Adriaan was inmiddels door het van de kamer geklommen en had de kamer deur los gemaakt de deur zat op slot en het halve meubilair stond voor de deur geschoven. Geen wonder dat die deur niet open ging de veldwachter had even binnen had kunnen kijken het was een verschrikkelijke rommel Mientje en Robertha hadden morgen nog het heel wat op te ruimen
“Allemaal koffie, daar zijn we nu vast wel aan toe, het staat klaar in de keuken”zei Mientje.
"Zouden we nu eindelijk een beetje rust krijgen “vroeg Mientje aan Joop
“Zo lang ik met jouw getrouwd ben en wij in dit heerlijke huis wonen zullen er altijd wel onverwachte dingen gebeuren “antwoorden Joop

Ergens in de verte kraaide een haan het begon al licht te worden.

Einde eerste boek

4 opmerkingen:

cora zei

Joke nee hè je stop er toch niet mee hoe moeten we dan weten hoe het verder met Martin en Hertha gaat?
groetjes Cora

Anoniem zei

Joke waneer begin je aan je tweede boek ik kan niet wachten
gr Toos

Anoniem zei

Joke, geweldig, wat was dit spannend. Gauw met je tweede boek beginnen hoor.
Groetjes,
Marian M

Anoniem zei

Geweldig Jook, wat een prachtig einde van Deel 1!

xx Ingrid.

Oud- Leeuwenstein

Oud- Leeuwenstein