zondag 9 september 2007

Robertha

Mientje, was nu ze nog steeds niet uit de voeten kon, heel veel te vinden in de keuken. Dat was eigenlijk het domein van haar schoonzus Robertha en zwager Pim.
Robertha was de oudere zus van Joop die na de grote brand van hun boerderij bij hun inwoonde .

Pim en Robertha hadden een boerderij een eindje verder hier op de weg. Daarom waren ze ook naar hier gekomen omdat er toen een oude boerderij te koop stond. Joop was ook in deze plaats geboren en vond het weer heel fijn om naar zijn woonplaats terug te gaan. Hij vond het ook wel heel fijn weer dicht bij zijn zus te wonen en Mientje had altijd erg goed met Robertha op kunnen schieten. En toen hun hele boerderij op die zomerdag afbranden was het de gewoons te zaak geweest dat ze bij hun introkken. Waarschijnlijk niet voor goed want er waren al weer plannen voor een nieuw huis. Maar de verzekering was niet erg vlug in het uitbetalen van de verzekerings centen, dus het zou nog wel een poosje aan lopen.

De brand was echt niet mis geweest de hele boerderij was in vlammen op gegaan. Gelukkig liepen de koeien buiten en ook de paarden stonden niet op stal. De varkens en kalfjes die wel binnen stonden konden ternauwer nood gered worden. Alleen waren er 10 kippen om gekomen in de vlammen zee, die konden ze niet uit het hok krijgen. Ook de grote hooiberg was afgebrand. De verzekering ging er van uit dat het hooibroei was. Dit was wel slim van ze want dan hoefde ze niet uit te keren. Maar het bleek na onderzoek dat het begonnen was op de stal zolder en daar zat een rieten dak op dus dat was toen snel gebeurt. En wat het geweest was waarschijnlijk kortsluiting hoewel het ook eerder op de dag ook nog ge onweert had met een paar rake klappen in de buurt. En dat er toen ergens iets aan het smeulen geweest was. Maar daar zouden ze wel nooit achterkomen. Iedergeval zou de verzekering uit betaald worden alleen over de hoogte van het bedrag waren ze het nog niet eens.Robertha en Pim hadden niks meer alleen de kleren die ze aan hadden. Nu waren de puinhopen van hun huis al aardig op geruimd. Al de koeien,varkens en kleinvee waren verkocht en een buurman huurde het land. en op de plaats waar hun boerderij gestaan had zou in de tijd een nieuw huis gebouwd worden. De Moestuin was nog wel steeds in gebruik gebleven. Zo ging Pim elke morgen op de fiets naar de tuin en ze aten er heerlijk van. Ook had hij van het sloophout weer een nieuwe kippenschuur ge bouwt en er waren weer 10 nieuwe kippen die elkedag een heerlijk vers eitje legde.

Dus zo lang er nog geen nieuw huis voor Robertha en Pim was woonde ze op Oud-Leeuwenstein. En Robertha was echt heel thuis in de keuken . Ze kon ook zo lekker koken daar kon Mientje nog wat van leren. Het was heerlijk wat ze elke keer weer op tafel zetten. Ook in de bloementuin was Robertha geweldig ze had echt groene vingers iets dat Mientje nooit gehad had. Ze had ook flink geholpen in haar tuin, eigenlijk was de voortuin zo als hij nu was Robertha haar idee geweest
De tuin was ook nog niet klaar er moesten nog wat boompjes en vaste planten in maar dat moest in de herfst had Robertha gezegt.
Dan was het toch wel te hopen dat Mientjes voet weer over was. Deze week zou de dokter weer komen en misschien mocht ze dan weer een heel klein beetje gaan lopen.

Geen opmerkingen:

Oud- Leeuwenstein

Oud- Leeuwenstein