zondag 21 oktober 2007

Coba
Mientje liep in de tuin te genieten van de najaarszon
Straks kwamen tante Anna, Hannah en de kleine Julia. Het was wel een roerige week geweest. Eerst het bezoek van Anna, dat was echt heftig, wat daar allemaal gebeurt was. Die zelfde avond kwam Adriaan bij wijze van verassing een kast brengen. Nou het was echt een verassing Hertha was zo ontzettend blij.
De andere dag was ze met Pim en een grote pot verf naar boven gegaan. Daar hadden ze samen zitten verven en het zag er heel erg netjes uit. Toen was Willemijn nog gekomen met een oud stoeltje dat ze opgeknapt had, ze wilde weten of Hertha het mooi vond anders nam ze het weer mee.(zie hier berichtje hier onder) Maar het stoeltje stond perfect, de bekleding moet nu alleen nog vast gezet worden maar dat zouden ze morgen doen. Willemijn samen met Hertha. Mientje stond er versteld van wat Hertha de laatste weken allemaal wel gedaan had, ze was eigenlijk best handig en ze wilde ook van alles, zo kende ze haar helmaal niet. Maar ze was ook jaren weg geweest en misschien had ze in Canada ook wel erg veel gedaan.

En dan nog Joop zijn bezoek aan het misschien toekomstige huis van Anna. Hij was al voor de koffie er naar toe gegaan. “Ik drink wel bij Coba koffie ze vond me vroeger al aardig dus ik krijg best koffie van haar” zo was hij dus weg gegaan met een grote grijns op zijn gezicht.
Joop plaagde haar altijd een beetje met andere vrouwen maar hij durfde toch er alleen maar hooguit maar te kijken en Mientje was niet jaloers. Hij had er niet echt veel succes mee.
Joop kwam pas tegen 12 uur terug en had niet alleen koffie gehad bij Coba. Hij had een rode blos op zijn gezicht, dat kreeg hij altijd als hij een borreltje dronk.
“Wat is die Coba scheel”. Was het eerste dat hij zei toen hij binnen kwam. En iedereen moest er om lachen of dat het belangrijkste was. Maar het huis was heel erg mooi en ook nog niet oud, pas 8 jaar, dus weinig onderhoud. Ook de ruimte, was veel meer als dat je aan de buitenkant zou denken. Coba had twee kamers in gebruik een om te wonen en een om te slapen. Eten deed ze altijd met haar zus, voor de gezelligheid. Maar als ze mocht blijven wonen en Anna vond het bezwaarlijk kon ze ook wel in de keuken eten. Verder was ze bereid om Anna te helpen met het huishouden en stel dat kleine Julia daar ook kwam wonen zou ze ook op kunnen passen en eventueel les geven als ze groter werd. Tenslotte was ze gouvernante geweest. Ze kon Anna geen bijdrage geven voor het inwonen om dat ze zelf bijna geen geld had, dat was allemaal opgegaan toen ze in frankrijk een tijd had samen had gewoond, met een kunstschilder. Toen haar geld op was, was zijn liefde ook op. Dus was ze geheel berooid terug gekomen. Gelukkig had ze bij haar zus mogen wonen en met haar hulp had ze haar kost en inwoning verdient. Nu hoopte ze zo dat Anna het huis en haar er bij wilde anders moest ze naar het armenhuis. Coba was wel een hartelijke vrouw vond Joop en hij dacht ze het wel zou kunnen vinden met Anna.

Het huis was het geld wel waard, maar die winkel daar moest minstens 1000 gulden af vond Joop, er moest veel aan opgeknapt worden. Er zat nu nog een kunstschilder, een knul van bijna 30 die in een kennis van de van Coba, volgens Joop heeft ze wat met kunstschilders, hij zou met een maand vertrekken maar dat weet je met kunstschilders nooit. Hij had wel heel slim, een huur contract, dat over drie maanden verliep en hij betaalde ook huur. Maar volgends Joop was 1000 gulden voor die winkel dik betaald eigenlijk konden ze hem wel bij het huis geven.
Ja die kinderen van die zus van Coba wilde geld zien en liefst veel. Verhuurde panden waren altijd goedkoper daarom gaven die schuldeisers van het huis waar Anna nu nog woonde ook zo, n dikke bonus. Er moesten nog een paar harde noten gekraakt worden over de prijs van de winkel vond Joop.

Daar kwam een rijtuig aan
Anna, Hannah en Julia stapten uit. Hertha kwam naar buiten met Johanna. Het weerzien met haar nichtje was zeer uitbundig en de kleintjes werden bewonderd. De nichten hadden elkaar zo veel te vertelen dat ze helemaal niet in de gaten hadden dat Anna en Mientje naar binnen gingen om met Joop, Pim en Robertha te overleggen hoe ze het aan gingen pakken. Want dat de koop door zou gaan zat er wel in. Maar ze zouden niet gelijk overstag gaan, er moest nog even flink onderhandeld worden. Joop wilde zijn tante daar graag bij helpen.
Buiten op de bank zaten Hertha en Hannah die hadden het over heel andere dingen.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Joke het verhaal wordt steeds mooier.
Is het autobiografisch of verzin je het allemaal

Joke zei

"Mijn verhaal" komt geheel uit mijn dikke duim
Joke

Oud- Leeuwenstein

Oud- Leeuwenstein