zondag 7 oktober 2007

De Brief

"Jufrouw Mientje, de postbode is geweest en er is een brief gekomen, ik heb hem op het tafeltje in de hal gelegd." Willemijn riep dat van uit de tuin benenden naar Mientje die op de veranda zat te genieten van het na jaars zonnetje"
"Een brief ???"dacht Mientje voor wie. Van Jacob uit Amsterdam of misschien wel voor Hertha van Kees uit Canada. Sinds ze hier woonde kregen ze niet vaak post, dat was wel anders geweest toen Joop nog werkte . Joop was Notaris geweest en dan wist de post je bijna elke dag te vinden. O.......... wat was dat al weer lang geleden dat Joop nog werkte en dat ze in dat grote notarishuis woonde. Eerst hadden ze samen in dat grote huis gewoond.

Toen Joop zijn studie afgerond had. Was hij bij zijn Oom Thomas in de stad gaan werken die daar Notaris was. Daar had hij de kneepjes van het vak geleerd. In die tijd had zij hem ook leren kennen en toen er een notaris plaats vrij kwam in een dorp vlakbij had Oom Thomas er voor gezorgd dat hij daar kon beginnen als zelfstandig Notaris. Toen waren ze getrouwd en ze hadden dat hele grote huis betrokken waar later ook Hertha geboren was. Oom Thomas was getrouwd met Anna of eigenlijk tante Anna, ze was de jongste zus van Joop zijn vader.
Joop zijn vader was de oudste in het gezin en tussen de oudste en jongste zat 23 jaar. Anna was maar 5 jaar ouder dan Joop. En omdat ze dicht bij elkaar woonde had hij veel met haar gespeeld toen hij klein was. Er waren nog 10 kinderen in het gezin van Joop zijn vader maar die woonde overal in het land, met die ooms en tantes hadden ze eigenlijk geen contact.

Toen Hertha net geboren was was plotseling Oom Thomas overleden en bleef Anna met de kleine Hannah alleen achter. Hannah was een jaar ouder als Hertha. Toen al de zaken in de stad, waren afgehandeld was Anna bij hun in huis komen wonen en zo waren Hannah en Hertha samen opgegroeid. En Anna had haar geholpen het huishouden overeind te houden want Mientje had na Hertha nog drie miskramen gehad en was dus vaak niet echt fit geweest.

"O........ .oh ..wat zat ze weer te dromen.....er was een brief gauw kijken van wie" Mientje liep de hal in en op het tafeltje stond een brief. "Hé het handschrift van Anna" een brief voor haar. Nu juist nu ze zo aan Anna had gedacht zou dat nou telepathie zijn.

Ze liep terug naar de veranda opende de brief, het was wel vreemd dat Anna haar een brief schreef. Ze woonde nog in hun vorige huis want ze mocht er blijven wonen en hielp nu soms de huidige notaris vrouw. Het huis was zo groot en toen Anna bij hun kwam wonen hadden ze het zo gemaakt dat ze niet altijd bij elkaar over de vloer hoefde te komen en zo huurde Anna haar woon gedeelte en dat was nu ook nog zo.
Mientje begon te lezen

Lieve nicht, Mientje en andere neven en nicht.

Hoe gaat het bij jullie, hier is alles wel met de gezondheid. Met Hannah en de kleine Julia gaat het ook uitstekend. Hannah kan misschien weer een dienstje krijgen in de stad.

Hannah stond bijna een jaar geleden bij haar moeder voor de deur met rood behuilde ogen ze was ontslagen om onduidelijke dingen. Na een paar dagen bleken die dingen niet zo onduidelijk, ze was zwanger al 6 maanden en de vader onbekend, maar de man van Hannah,s mevrouw was plots naar Amerika vertrokken voor zaken en tot op heden niet terug gekeerd. Dus het liet zich wel raden.

Maar dat is niet de reden dat ik jullie schrijf. Er zijn hier zo veel dingen gebeurd dat het teveel is om te schrijven. Ik moet komende week in jullie dorp zijn en kom dus even aan.
Het is donderdagmiddag en het zal wel om een uur of 3 zijn zo rond thee tijd.
Hopelijk zijn jullie in de gelegenheid mij te ontvangen, want heb ik Joop zijn raad nodig

Vriendelijke groeten Anna.


Mientje las de brief nogmaals en er kwamen allemaal vragen bij haar op, wat zou er zijn?
Het was wel iets bijzonders ook al omdat ze Joop zijn raad nodig had.
Anna was een heel zelfstandige vrouw, die best haar eigen zaken kom doen. Ze had eigenlijk ook best iets voornaams over zich, Mientje had Anna veel meer een Notarisvrouw gevonden dan zij zelf was. Ze had altijd de mooiste jurken "Anna sprak altijd over japonnen" en haar haren zaten altijd onberispelijk, dat kon Mientje ook niet van zich zelf zeggen.
Ze hadden altijd heel goed kunnen vinden samen en er was nooit echt iets voorgevallen, dat was toch eigenlijk wel uniek. "Twee vrouwen op een schip "zei Joop altijd "is net zo iets als twee kapiteins dat gaat niet" maar het was altijd heel goed gegaan dus die uitspraak klopte niet in hun geval. Ja uitzonderingen bevestigde de regel.........

Maar wat er nu aan de hand was, dat zo belangrijk was dat hier heen kwam? Ze zou toch even een paar dagen moeten wachten om dat te weten te komen.
"Kom ze zou Joop eens gaan opzoeken en vertellen van de komst van Anna." Mientje stond op liep de keuken in .........

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Je fantasie is weer heel goed, leuk verhaal hoor jook.

Gr lenie

Anoniem zei

wat leuk een soap schrijf je elke week Joke zo ja welke dag????

Oud- Leeuwenstein

Oud- Leeuwenstein